Leva i nu:et

Är det något jag själv är dålig på så är det att leva i nu:et. Att vara närvarande och vara med i just detta ögonblick är nog en av de viktigaste saker som man bör kunna bemästra för att må bra. Men i dagens samhälle med förväntningar och jämförelser kan det vara svårt att inte fundera över framtiden och vad som kan hända eller att man funderar över historik som man skulle vilja ha gjort annorlunda. Fast i grund o botten så är det ju helt meningslöst att fundera på det som har hänt. Man kan ju ändå inte förändra det.
När det gäller framtiden så tror jag själv att det är klart att man skall planera och fundera över hur man vill ha det. Men det får absolut inte bli en fix bild. Allt kan hända och det ända som vi kan vara säkra på är att det kommer ske saker som vi inte har kunnat förutse.
Det värsta är väl om man går och har ångest över framtiden och de händelser som man tror skall inträffa. Händer det så händer det och då får man ta smällen då.
Nej, för att må bra tror jag att man ska bemästra nu:et. Vara nu, närvarande i stunden, uppskatta det man har, fokusera på det man gör just nu och så vidare. Då mår man bäst!
Jag blev inspirerad av en kort film där en munk (David Steindle-Rast) berättar om hans barndom under andra världskriget. De tuffa levnadsförhållandena samt osäkerheten i om man kommer att få uppleva morgondagen gjorde att han var tvungen att leva i nu:et. Detta i sin tur gjorde att han, trots omständigheterna, mådde väldigt bra, just för att han lärde sig uppskatta de han hade nu och att vara i nu:et.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar