Minska dina impulsköp

Har ni svårt att motstå att köpa saker som ni ser? Har ni för många prylar hemma som ni egentligen inte har nytta av och de har hamnat där för att ni inte tänkte er för och bara gjorde ett impulsköp?
Jag samlade lite tips på hur man kan minska sina impulsköp:
  • Gör en 30-dagars lista. Varje gång du ser något som du vill köpa, skriv upp det på en lista tillsammans med ett datum. Vänta 30 dagar och kolla tillbaka på listan om du fortfarande är intresserad.
  • Var inte en "early adaptor"! Nya teknikprylar är lockande men ofta högt prissatta just för att tekniknördarna inte kan låta bli att köpa dem. Om man bara väntar lite så sjunker priset fort. Och så kan man använda sig utav 30-dagarslistan så hjälper den dig med att både vänta på att priset hinner sjunka och att avgöra om du verkligen hade nytta av den prylen.
  • Varje gång du är sugen på att köpa något, tänk om någon främling skulle ge dig motsvarande summa pengar. Värdera vad som är viktigare för dig, pengarna eller det du vill köpa.
Vi bor i ett konsumtionssamhälle, men det betyder inte att vi behöver bli beroende av att shoppa och köpa grejjer som vi egentligen inte behöver. Troligen är vi lyckligare om vi inte har så många saker att hålla reda på, plocka undan eller ha tid att använda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar